archive-nl.com » NL » E » EAGLEWATCH.NL

Total: 455

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Torenvalk - Falco Tinnunculus
    Gheppio comune Tornfalk Cernícalo Vulgar Peneireiro vulgar Pustu ka Tårnfalk Rode lijst Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel Ondersoorten Er zijn drie ondersoorten gemeld Falco tinnunculus Falco tinnunculus Falco tinnunculus tinnunculus Falco tinnunculus canariensis Falco tinnunculus dacotiae Falco tinnunculus rufescens Falco tinnunculus rupicolaeformis Falco tinnunculus interstinctus Falco tinnunculus objurgatus Falco tinnunculus archeri Falco tinnunculus perpallidus Falco rupicolus Falco neglectus Falco alexandri Afmetingen en gewichten Lengte 30 36 cm Spanwijdte 76 82 cm Gewicht M circa 200 gram V circa 230 gram Kenmerken Eén van de talrijkste Europese roofvogels Kleine slanke valk met lange spitse vleugels en lange staart Mannetje met blauwgrijze bovenkop en wangen roodbruine rug met zwarte druppelvlekken staart asgrijs met brede zwarte eindband en smalle witte zoom vleugels bruinig zwart onderzijde roomkleurig met donkere lengtevlekken Vrouwtje kaneelbruin met zwarte vlekken staart bruinzwart gebandeerd met zwarte eindband Snavel grijs met gele basis en donkere punt washuid geel poten geel nagels zwart iris donkerbruin Vlucht Vliegt met snelle ondiepe vleugelslagen die zelden door glijd pauzes worden onderbroken Staat vaan biddend wiekelend in de lucht Hij houdt daarbij de lichaamsas in een hoek van 45 en slaat de vleugels relatief ondiep op en neer Hij hangt als het ware in de lucht De staart wordt daarbij naar beneden gedrukt en wijd gespreid Bij sterke wind bidt de valk met het lichaam in horizontale houding en regelt zijn voorwaartse bewegingen zodanig dat ze overeenkomen met de windsnelheid Verspreiding Europa Azië Afrika tot in Zuid Afrika Habitat Van de zeekust tot het hooggebergte met uitzondering van dichte bossen ook midden in de stad Geluid Roept luid en schel kikiki in de buurt van de horst een aangehouden wrieieie vibrerend tsrirr of korte tsik geluiden Voedsel Veld en woelmuizen ook spitsmuizen bosmuizen grote insecten hagedissen en jonge vogels Voortplanting Torenvalken bouwen zelf

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Falconae/Falconidae/Polyborininae/Torenvalk/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Buizerd - Buteo Buteo
    asa redonda Myszo ów Musvåge Rode lijst Populatie trend Populatie trend van deze soort is stabiel Ondersoorten In totaal worden er elf ondersoorten erkend waarvan zeven in het West Palearctische gebied voorkomen De nominaatvorm Buteo Buteo buteo Buteo Buteo vulpinus Buteo Buteo arrigonii Buteo Buteo rothschildi Buteo Buteo insularum Buteo Buteo bannermani Buteo buteo menetriesi Afmetingen en gewichten Lengte 48 58 cm Spanwijdte 115 138 cm Gewicht M 620 1180 gram V 780 1360 gram Kenmerken Talrijkste roofvogel in Midden Europa Te herkennen aan gedrongen lichaamsbouw met ronde kop en relatief korte brede staart met 8 12 dwarsbanden Kleur vrij variabel van vrijwel wit tot donkerbruin Bovenzijde meestal bruin onderkant lichter met donkere langs en dwarsstrepen Geslachten gelijk vrouwtje iets groter Vlucht Vliegt log en langzaam met moeizame en stijve vleugelslagen zweeft op horizontaal gehouden vleugels Bij het zweefvliegen op de thermiek worden de vleugels boven horizontaal gehouden en zijn de uiteinden van de slagpennen opwaarts gebogen De compacte indruk wordt nog versterkt door de brede ingetrokken kop Bidt in tegenstelling tot de Ruigpootbuizerd zelden Verspreiding Van de Kaapverdische eilanden Azoren en Canarische eilanden door geheel Europa en Azië tot Japan Himalaya en West China Habitat Vrijwel alle soorten niet te dichte bossen bosschages tot moerasbossen Jaagt in open veld Geluid Voedsel Overwegend kleine knaagdieren minder vaak jonge hazen vogels reptielen kikkers en insecten in noodgevallen ook aas Voortplanting De platte omvangrijke horst wordt gebouwd in een hoge boom in niet te dicht bos Broedtijd april mei Grootte van het nest 2 3 eieren broedduur 33 35 dagen nestperiode 40 49 dagen Het vrouwtje broedt alleen wordt soms door het mannetje afgelost Na het uitvliegen verspreiden de jongen uit Midden Europa zich in westelijke richting In Nederland broeden 5000 6000 paren Overige De buizerd zit vaak op een niet te

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Buizerd/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Havik - Accipiter Gentilis
    Populatie trend Populatie van deze soort is stabiel Ondersoorten Er zijn elf ondersoorten gemeld Accipiter gentilis gentilis Accipiter gentilis buteoides Accipiter gentilis arrigonii Accipiter gentilis fujiyamae Accipiter gentilis laingi Accipiter gentilis marginatus Accipiter gentilis apache Accipiter gentilis atricapillus Accipiter gentilis striatulus Accipiter gentilis albidus Accipiter gentilis schvedowi Afmetingen en gewichten Lengte M circa 50 cm V circa 60 cm Spanwijdte M circa 100 cm V circa 115 cm Gewicht M 580 870 gram V 880 1320 gram Kenmerken Opvallend verschil tussen het vrouwtje zo groot als een Buizerd en het mannetje ongeveer een derde kleiner Geslachten verschillend gekleurd Bovenzijde bij mannetje grijsbruin bij vrouwtje leigrijs onderdelen bij volwassen vogels gebandeerd bij jonge vogels met donkerbruine druppeltekening Vlucht Het vliegbeeld wordt gekenmerkt door de relatief korte afgeronde vleugels en de lange staart die bijna nooit gespreid wordt gehouden Vleugelslag sneller dan die van de Buizerd na 4 5 snelle vleugelslagen een korte glijpauze In het begin van de broedtijd vliegt het paar hoog in de lucht en laat vervolgens een bliksemsnelle duikvlucht zien gevolgd door een bijna loodrecht opstijgen met aangelegde vleugels Verspreiding Europa Azië Noord Afrika In Europa van de noordelijke boomgrens tot Marokko In Noord Amerika van de boomgrens in Alaska en Noord Canada tot Noord Mexico Habitat Uitgesproken bosbewoner bij voorkeur in niet te dicht naaldhout Ook in buitenwijken van steden met veel geboomte Geluid In de broedtijd laten Haviken een zich alleen in de buurt van het nest horen De roep van adulte vogels is een snel herhaald gigigigig en kijèè en giak De bedelroep van de zojuist uitgevlogen jongen is een vaak herhaald luid en doordringend klijèh dat ervoor moet zorgen dat de oudervogels voedsel komen brengen Voedsel Zeer veelzijdig van auerhoen en haas tot goudhaan en muis Het grotere vrouwtje bemachtigt meer grote zoogdieren en

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Havik/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Sperwer - Accipiter nisus
    is nog duidelijker dan bij de havik het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje en half zo zwaar Vaak is het voor een waarnemer moeilijk om een groot sperwervrouwtje te onderscheiden van een klein havikmannetje vooral als er geen vergelijkingsmateriaal is Als richtlijn kan hier wellicht dienen dat de vleugelslag van de sperwer sneller gejaagder is dan die van de havik die krachtiger met zijn vleugels slaat Van de ongeveer even grote torenvalk die lange spitse vleugels heeft is de sperwer gemakkelijk te onderscheiden door zijn korte afgeronde vleugels Van dichtbij gezien valt de dichte gesperwerde dwarsbandering op de onderkant op en ook de lange dunne poten met de lange tenen De staart heeft vier brede donkere dwarsbanden Bij oude mannetjes is de bovenzijde blauwgrijs de onderkant heeft roestende dwarsbandjes oude wijfjes hebben lijgrijze bovendelen terwijl de onderzijde grijsbruine dwarsbandjes vertoont De kleur van de jongen lijkt op die van het vrouwtje maar is wat bruiner Vlucht Verspreiding De sperwer bewoont vrijwel geheel Europa met uitzondering van IJsland en het hoogste noorden van Scandinavië Verder in een brede gordel dwars door Azië tot aan de Grote Oceaan De noordgrens van het broedareaal valt ongeveer samen met de boomgrens Op Sardinië en Corsica in Noordwest Afrika op de Canarische Eilanden en Madeira leven geïsoleerde ondersoorten rassen Habitat Landschappen met dekking waarin gemengde bossen en naaldbossen afwisselen met open terreinen in laagvlakten en ook in gebergten tot de boomgrens De sperwer nestelt bij voorkeur in naaldhoutpercelen met sparren dennen of lariksen in een jong stadium vaak direct na de eerste uitdunning De horst kan zich ook in een spar bevinden die in een jong beukenbos staat s Winters jaagt de sperwer vaak in de nabijheid van woningen en slaat ook wel kleine vogels op de voedertafels Geluid Op en bij de

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Sperwer/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Zeearend - Haliaeetus albicilla
    deze soort is stabiel Ondersoorten Er zijn twee ondersoorten gemeld Haliaeetus albicilla albicilla Haliaeetus albicilla groenlandicus Afmetingen en gewichten Lengte 77 95 cm Spanwijdte 210 245 cm Gewicht M 4100 4600 gram V 5200 6900 gram Kenmerken Bij oude vogels is de staart sneeuwwit terwijl hij bij onvolwassen vogels eerst donker is en pas na meerdere ruien wit wordt De wijfjes zijn veelal groter dan de mannetjes maar dit is alleen te zien als men ze naast elkaar ziet Jonge vogels zijn over het algemeen donkerder dan oude vogels Dat geldt vooral voor de kop de snavel en de staart Van andere grote arenden zijn ze te onderscheiden door de korte wigvormige staart en van dichtbij door de kolossale snavel Vlucht In de vlucht is de zeearend te herkennen aan zijn opvallende grootte met een spanwijdte van bijna 2p m bovendien aan de brede plankvormige vleugels die aan de uiteinde sterk gevingerd zijn en de relatief korte wigvormige staart Verspreiding Geïsoleerde populaties treft men ook aan op Zuidwest Groenland en in Noordwest Ierland Het eigenlijke woongebied strekt zich uit vanaf Scandinavië Midden en Zuidoost Europa en Turkije oostwaarts als een brede gordel uit dwars door de Sovjet Unie tot de kust van Oost Azië waar de soort voorkomt van de Anadyr Golf tot Oost China Habitat Een enigszins stabiel bestand van de zeearend vindt men in midden Europa alleen nog in Oostelijk Duitsland met ca 120 broedparen en in Polen met ca 220 broedparen De in Sleeswijk Holstein broedende 4 5 thans 6 paren worden sedert 1968 bewaakt door medewerkers van het Zeearend beschermingsproject In Hongarije zijn nog 15 20 paren in Tsjechië en Slowakije sinds korte tijd weer 5 paar In de overige gebieden van Midden Europa komt de zeearend tussen oktober en maart vrij regelmatig voor als doortrekker

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Zeearend/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Grauwekiekendief - Circus Pygargus
    Agenda Inzendingen Roofvogel nieuws Webpoll Archief Members Login Nieuwsbrief Contact us Mail Lid worden Stuur uw foto in Roofvogels en uilen in de wereld Fotogalerie Afbeeldingen Taxonomie ORDE Falconiformes ONDER ORDE Accipitres FAMILIE Accipitidae ONDER FAMILIE Accipitrinae Benaming Grauwekiekendief Circus Pygargus Linnaeus 1758 Montagu s harrier Busard cendré Wiesenweihe Albenello minore Ängshök Aguilucho cenizo Tartaranhão caçador B otniak kowy Hedehøg Rode lijst Populatie trend Populatie trend van deze soort is onbekend Ondersoorten Er zijn geen ondersoorten gemeld monotypisch Afmetingen en gewichten Lengte 43 47 cm Spanwijdte 105 130 cm Gewicht M 227 305 gram V 319 445 gram Kenmerken Kleinste van de Europese kiekendieven Kleiner slanker en met smallere vleugels dan de Blauwe Kiekendief Mannetje is aan de bovenzijde donkergrijs vleugels met zwarte punten en zwarte lengtestrepen de onderkant is wit met rossige streeptekening Vrouwtje als Blauwe Kiekendief met kleinere witte stuitvlek smallere spitsere vleugels langere smallere staart met vijf brede donkere dwarsbanden snavel zwart washuid geel poten geel nagels zwart iris geel Vlucht De Grauwe Kiekendief lijkt in de vlucht langere vleugels te hebben dan de Blauwe Kiekendief Handpennen spits toelopend en de vleugelpunt lijkt meer gespreid niet afgerond zoals bij de Blauwe Kiekendief De mannetjes van de Blauwe en de Grauwe Kiekendief zijn van elkaar te onderscheiden door de kleur van de onderzijde de vrouwtjes door hun verschillende vleugelinsnijding De vlucht is schommelend en sternachtig op en neer deinend de punten van de vleugels worden bij het zweven V vormig gehouden Verspreiding Van Zuidwest Europa en Noordwest Afrika tot de Altai Habitat Vochtige velden Natte weilanden Moerassen rietvelden verlandingszones maar ook droge akker en weidegebieden Geluid Tijdens de baltsvlucht kekekekek vrouwtje pie eeh Alarmroep jik jik jik Zwijgzamer dan Blauwe Kiekendief Voedsel Overwegend muizen en jonge vogels maar ook hagedissen en insecten Prooien gewoonlijk kleiner dan die van

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Grauwe_kiekendief/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Blauwe kiekendief - Circus Cyaneus
    is van dat van de Grauwe Kiekendief te onderscheiden door zuiver witte bovenstaartdekveren en het ontbreken van een zwarte vleugelstreep De bruinachtig gekleurde vrouwtjes en ook de jonge vogels van de blauwe en de grauwe kiekendief evenals de steppe kiekendief lijken echter zo sterk op elkaar dat een zekere soortbepaling in vlucht vaak niet mogelijk is Van alle drie soorten hebben de wijfjes en de jonge vogels witte bovenstaartdekveren Wanneer men dergelijke vogels in het winterhalfjaar ziet tussen eind oktober en begin april dan zijn dat vrijwel altijd blauwe kiekendieven omdat grauwe kiekendieven zich dan in hun Afrikaanse winterkwartier bevinden Bij de Blauwe Kiekendieven zijn de vleugels doorgaans wat breder en korter dan bij de nog slankere grauwe kiekendief Vlucht Vleugelpunten zwak afgerond staart tamelijk lang De Blauwe Kiekendief zweeft en glijdt net als de andere kiekendieven met iets boven horizontaal gehouden vleugels Verspreiding Afgezien van het woongebied in West en Midden Europa strekt het ononderbroken verspreidingsgebied zich als een brede gordel uit van Noord en Oost Europa dwars door de Sovjet Unie tot aan de Grote Oceaan In Noord en Zuid Amerika komen verwant vormen voor Habitat Als broed en jachtgebied wordt de voorkeur gegeven aan open terreinen zoals heidevelden moerassen verlandingszones en vochtige weilanden maar ook duingebieden en jonge bosaanplantingen Tijdens de doortrek en ook s winters wordt gejaagd boven akkers en weilanden Overwinterende exemplaren hebben vaak een gemeenschappelijke slaapplaats die vaak jaren achtereen wordt gebruikt Geluid Op de broedplaats is vaak een gekekker te horen Voedsel In een lage zwevende zoekvlucht bij voorkeur schuin tegen de wind in die langzaam plaatsvindt zoekt de Blauwe Kiekendief systematisch het gebied af Ontdekt hij een prooi dan laat hij zich er zeer snel en behendig op neerploffen Het voedsel kan afhankelijk van zowel de plaats als het jaargetijde verschillend zijn

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Accipitres/Accipitidae/Accipitrinae/Blauwe_kiekendief/Index.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive

  • Onderorde Cathartae
    Prepareren Roofvogel sterfte Sperwers en valken Roofvogels tellen Trek en migratie Roofvogel ziekten Nestkasten Fotograferen Valkerij Studie Quizzen Spreekbeurten Roofvogel geluiden Roofvogel video s Schedels Wallpapers Nieuws Agenda Inzendingen Roofvogel nieuws Webpoll Archief Members Login Nieuwsbrief Contact us Mail Lid worden Stuur uw foto in Onderorde Cathartae Dit is de onderorde van de Falconiformes of Accipitriformes Dit is de groep van de gieren en condors van de Nieuwe Wereld De

    Original URL path: http://www.eaglewatch.nl/roofvogels/Cathartae/index_Cathartae.html (2016-05-02)
    Open archived version from archive