archive-nl.com » NL » N » NATIONALEOMBUDSMAN.NL

Total: 2034

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Klachtcoördinator Toos van Soest: ‘Dicht bij de burger staan, dat werkt’ | Nationale ombudsman
    oplossingen Door in die gesprekken te investeren hebben we veel klachten voorkomen denk ik Dicht bij de cliënt dat is Van Soest ook als klachtcoördinator Zodra er een klacht binnenkomt bel ik op Dat is altijd binnen 2 of 3 dagen Wat is er aan de hand vraag ik dan Ik luister naar de burger zoek vervolgens uit hoe het allemaal zit en neem de kwestie op met de betrokken medewerker Dat ik bel vinden mensen vaak verrassend Ze voelen hun klacht wordt serieus genomen Keukentafelgesprek In het sociale domein is het soms voor mensen moeilijk te overzien wat er allemaal verandert begrijpt Van Soest Al schrijf je nog zo vriendelijk met allerlei briefjes maak je het niet altijd duidelijker Een huisbezoek een keukentafelgesprek een telefoontje daarmee kun je van mens tot mens heel veel kou uit de lucht halen Direct bellen naast de burger gaan staan het werkt in de eerste lijn komen we er prima uit Ik gebruik in mijn werk veel materiaal van de Nationale ombudsman zoals de correspondentiewijzer en de behoorlijkheidswijzer Die laatste vink ik altijd helemaal af En kom ik er niet uit bij ingewikkelde zaken dan kan ik bij de Nationale ombudsman terecht voor advies en overleg over oplossingen Tweemaal heeft de ombudsman zelfs een daadwerkelijke bemiddelingspoging voor ons gedaan Dat is heel prettig ook de ombudsman lost klachten het liefst op tijdens een informeel gesprek Zodra dat niet meer lukt en we het formele traject ingaan de tweede lijn dan kunnen we ook gebruik maken van de expertise van de ombudsman Hier vindt u het volledige programma van het congres Lees ook Senior klachtbehandelaar Jan Prins Klacht is spiegel voor organisatie Lees ook Substituut ombudsman Addie Stehouwer over eerstelijns klachtafhandeling Delen Deel op twitter Deel op facebook Deel op linkedin Gerelateerd Nieuwsbericht 1

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2015/klachtcoordinator-toos-van-soest-dicht-bij-de-burger-staan-dat-werkt (2015-08-09)
    Open archived version from archive


  • Senior-klachtbehandelaar Jan Prins: Klacht is spiegel voor organisatie | Nationale ombudsman
    nog komen Juist nu zeggen wij pak elke klacht op zodra die binnenkomt Voorkom dat het iets veel groters wordt Slager Sinds het najaar van 2014 organiseert bureau Nationale ombudsman informatiebijeenkomsten voor gemeentelijke klachtfunctionarissen Alle gemeenten ontvangen daaraan voorafgaand van ons de vier Gouden Regels vertelt Prins Iedereen die wij spreken is het met die regels eens maar vooral bij raden en colleges heerst de opvatting dat er direct een externe betrokken moet worden bij klachten Anders is het de slager die zijn eigen vlees keurt Ons antwoord is dan Dat mag je hopen Bij een slager die niet let op de kwaliteit die hij zelf levert wil toch niemand iets kopen Een klacht is een spiegel voor elke organisatie Doen wij het goed hebben wij een goed contract afgesloten klopt onze besluitvorming Daar moet je naar kijken snel en informeel als het kan Rampenoefening Doel van het congres van 16 april is dat gemeenten zich realiseren wat hun verantwoordelijkheid is en welke rollen alle betrokken partijen gemeenten klachtfunctionarissen raadsleden en particuliere instellingen hebben Prins Waarbij het belang van de burger centraal moet staan De ombudsman ondersteunt gemeenten Wij komen langs geven voorbeelden van andere gemeenten en wij verzorgen de tweedelijns klachtafhandeling Doordat driehonderd gemeenten bij ons zijn aangesloten kunnen wij trends signaleren en eigen onderzoek starten naar aanleiding van vaker voorkomende klachten Prins grootste angst is dat klachtafhandeling gestuurd wordt door incidenten Leg klachtafhandeling vast in heldere processen Ik raad gemeenten aan om rampenoefeningen te houden Speel een situatie na deze klacht komt binnen wat gaan we doen Als je dat oefent en daarvan leert kun je een goede en werkbare klachtenprocedure inrichten Tijdens het congres op 16 april zullen er ook enkele rampenoefeningen light gehouden worden Niet echt met een rollenspel maar in gesprekken We proberen mensen in

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2015/senior-klachtbehandelaar-jan-prins-klacht-is-spiegel-voor-organisatie (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • Substituut-ombudsman Addie Stehouwer over eerstelijns klachtafhandeling | Nationale ombudsman
    substituut ombudsman Addie Stehouwer Dat is een hele puzzel Laat ons meedenken daar zijn we voor Door de decentralisatie hebben gemeenten nieuwe taken gekregen Ze zijn hiervoor sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk maar ze voeren het werk niet zelf uit Daarvoor hebben ze contracten met allerlei private instellingen die zorg kunnen verlenen of iets voor kinderen kunnen doen Voor taken die gemeenten zelf uitvoeren zoals uitkeringen en woningtoewijzing bestaat meestal een goede praktijk van informele klachtbehandeling Wij zeggen gebruik diezelfde kracht bij de uitbestede taken Zie uitingen van ongenoegen over het werk van ingehuurde instanties net zo goed als signalen die je kunt oppikken als gemeente Ga naar aanleiding van elke klacht nog eens goed na zijn wij met de manier waarop we het georganiseerd hebben op de goede weg Primaire reactie Stehouwer neemt als voorbeeld een burger die bij een gemeente klaagt omdat een medewerker van een zorginstelling twee weken met vakantie gaat Omdat er geen vervanging is zal het huis twee weken niet worden schoongemaakt De burger laat weten Zonder de hulp ontstaan onhygiënische toestanden omdat mijn vuilnisbak niet wordt geleegd Begin in zo n situatie niet met nog eens uit te leggen dat het contractueel allemaal klopt maar begin met luisteren Wat zegt de burger Als je vergeet te luisteren mis je het signaal dat er iets misgaat in het bereiken van het gewenste resultaat de burger voorzien van adequate huishoudelijke hulp Niets menselijk is ook de gemeente vreemd dat begrijpt Stehouwer Bij kritiek heeft ieder mens de neiging te denken ik moet het nog eens wat beter uitleggen Of je hebt de neiging om te zeggen u zult wel iets fout hebben gedaan Ik bepleit om beide primaire reacties achterwege te laten En om ons te laten meehelpen bij het inrichten van een werkbare directe en

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2015/substituut-ombudsman-addie-stehouwer-over-eerstelijns-klachtafhandeling (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • ZZP'er Robert over het betaalgedrag van de overheid | Nationale ombudsman
    overheid 30 juni 2014 Robert is een zzp er een zelfstandige zonder personeel Hij heeft jaren gewerkt in de consultancysector Daarna is hij voor zichzelf begonnen In 2013 deed hij een opdracht voor een gemeente Eén van de voorwaarden was de betalingstermijn van dertig dagen Robert verstuurde in totaal drie facturen De gemeente betaalde één factuur pas na 44 dagen Robert begrijpt niet waarom het zo moeilijk is om gewoon op tijd te betalen Als dat niet gebeurt heeft hij geen inkomen Onderwerpen betalingstermijn 30 dagen overheid facturen ondernemers zzp Delen Deel op twitter Deel op facebook Deel op linkedin Gerelateerd Nieuwsbericht 8 juli 2014 Nationale ombudsman hekelt betaalgedrag overheid aan ondernemers Meer dan de helft van de gemeenten betaalt facturen van ondernemers te laat Lees verder Nieuwsbericht 9 oktober 2013 Nationale ombudsman onderzoekt online dienstverlening De Nationale ombudsman wil weten hoe burgers oordelen over hun online contacten met de overheid Daarom brengt hij in kaart wat de ervaringen van burgers zijn in de online contacten met onder meer gemeente UWV SVB en de Belastingdienst Lees verder Nieuwsbericht 27 november 2012 Alex Brenninkmeijer houdt Kees Lunshoflezing Op woensdag 28 november 2012 heeft Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer de Kees Lunshoflezing verzorgd

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/videos/zzper-robert-over-het-betaalgedrag-van-de-overheid (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • Grafisch vormgever Denise over het betaalgedrag van de overheid | Nationale ombudsman
    Ambtsdragers De organisatie Jaarverslag Feiten Cijfers Boeken en artikelen Werken bij Klacht over de Nationale ombudsman Leveranciers 36 278 klachten ontvangen in 2014 U bent hier Home Thema s en Publicaties Videos Grafisch vormgever Denise over het betaalgedrag van de overheid 30 juni 2014 Denise is grafisch vormgever Sinds een paar jaar heeft ze haar eigen bedrijfje zonder personeel Voor een vaste opdrachtgever een non profit organisatie geeft zij een tijdschrift vorm Het blad komt mede tot stand door samenwerking met een ministerie die het tijdschrift ook betaalt Het ministerie betaalt haar facturen telkens pas na ruim drie maanden De afspraken zijn heel duidelijk de betalingstermijn is dertig dagen Het ministerie houdt zich hier nooit aan Denise moet er dus steeds weer achteraan Dat frustreert haar enorm Denise is ook al eens financieel in het nauw gekomen door de late betalingen Onderwerpen betalingstermijn betalingstermijn 30 dagen traag betalende overheid zzp ondernemer Delen Deel op twitter Deel op facebook Deel op linkedin Informatie speciaal voor Kinderen Veteranen Ondernemers Informatie voor inwoners van Bonaire St Eustatius en Saba Kunnen wij u helpen Aan het juiste adres Procedure Klacht indienen Vraag en antwoord Voorbeeldbrieven Folders en brochures Belafspraak maken Verhalen van anderen Uw

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/videos/grafisch-vormgever-denise-over-het-betaalgedrag-van-de-overheid- (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • Forensisch psycholoog Paula over het betaalgedrag van de overheid | Nationale ombudsman
    over de Nationale ombudsman Leveranciers 36 278 klachten ontvangen in 2014 U bent hier Home Thema s en Publicaties Videos Forensisch psycholoog Paula over het betaalgedrag van de overheid 30 juni 2014 Paula is arts In opdracht van de overheid onderzoekt ze veel mensen die verdacht worden van een misdrijf Deze onderzoeken moeten vaak snel gebeuren Haar opdrachtgever de overheid betaalt helaas niet op tijd Hierdoor komen Paula en haar gezin in grote problemen Ze kan haar eigen rekeningen niet meer betalen Paula vindt het onacceptabel van de overheid De overheid verwacht van haar dat ze haar onderzoeken op tijd afrondt Maar zelf is de overheid onbereikbaar als ze voor haar diensten moeten betalen Delen Deel op twitter Deel op facebook Deel op linkedin Gerelateerd Nieuwsbericht 11 december 2013 Ombudsman onderzoekt traag betalende overheid De Nationale ombudsman stelt een onderzoek in naar de traag betalende overheid Onderdeel van het onderzoek was een meldpunt gesloten op 30 januari 2014 waar gedupeerde kleine ondernemers konden melden waar ze in de praktijk tegenaan lopen Lees verder Informatie speciaal voor Kinderen Veteranen Ondernemers Informatie voor inwoners van Bonaire St Eustatius en Saba Kunnen wij u helpen Aan het juiste adres Procedure Klacht indienen Vraag

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/videos/forensisch-psycholoog-paula-over-het-betaalgedrag-van-de-overheid- (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • Cateraar Murat over het betaalgedrag van de overheid | Nationale ombudsman
    Cijfers Boeken en artikelen Werken bij Klacht over de Nationale ombudsman Leveranciers 36 278 klachten ontvangen in 2014 U bent hier Home Thema s en Publicaties Videos Cateraar Murat over het betaalgedrag van de overheid 8 juli 2014 Murat is een jaar of twee geleden gestart met zijn cateringbedrijf Voor een grote overheidsinstantie heeft hij de kerstborrel verzorgd Daarvoor moest hij vooraf inkopen doen bij zijn leveranciers Het is nu drie maanden verder en de instantie heeft de rekening nog steeds niet betaald Hij krijgt niemand te spreken die weet hoe het zit Het enige antwoord dat ze hem vertellen is dat ze achterlopen met de betalingen Murat vindt het schandalig dat de overheid zo omgaat met hem en met het belastinggeld Onderwerpen betalingstermijn 30 dagen facturen ondernemers traag betalende overheid Delen Deel op twitter Deel op facebook Deel op linkedin Gerelateerd Column 6 juli 2013 Facturenstrijd met het CAK Barbara is langdurig ziek en zit door haar hoge ziektekosten sinds 2007 in de schuldsanering Lees verder Informatie speciaal voor Kinderen Veteranen Ondernemers Informatie voor inwoners van Bonaire St Eustatius en Saba Kunnen wij u helpen Aan het juiste adres Procedure Klacht indienen Vraag en antwoord Voorbeeldbrieven Folders en brochures

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/videos/cateraar-murat-over-het-betaalgedrag-van-de-overheid (2015-08-09)
    Open archived version from archive

  • 2015/039 Belastingdienst dient te lage beslagvrije voet met terugwerkende kracht vast te stellen | Nationale ombudsman
    zo n geval niet onredelijk en ook in lijn met de wettelijke regeling terugwerkende kracht aan een reparatie te onthouden Van een dergelijke uitzondering is niet gebleken Wat is het oordeel van de Nationale ombudsman Verzoekers klacht was erop gericht dat de Belastingdienst niet met terugwerkende kracht de beslagvrije voet ten aanzien van het gelegde loonbeslag wilde herzien Het redelijkheidsvereiste houdt in dat overheidsinstanties de verschillende belangen tegen elkaar afwegen voordat zij een beslissing nemen De uitkomst daarvan mag niet onredelijk zijn Eerdere rapporten van de ombudsman In het rapport In het krijt bij de overheid verstandig invorderen met het oog voor maatschappelijke kosten 1 beschouwt de Nationale ombudsman het als de maatschappelijke plicht van deurwaarders en overheidsinstanties dat zij al het mogelijke doen om de burger een inkomen ter hoogte van de beslagvrije voet te garanderen Desnoods achteraf als blijkt dat zij de beslagvrije voet te laag hebben vastgesteld behoren zij deze fout met terugwerkende kracht te herstellen en het teveel geïnde bedrag aan de burger terug te betalen De Nationale ombudsman heeft in zijn rapport Met voeten getreden schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders 2 onder meer geoordeeld dat met de invoering van de beslagvrije voet het de bedoeling van de wetgever is geweest om mensen met schulden een bestaansminimum te garanderen Uit de wetsgeschiedenis en uit de tuchtrechtspraak voor gerechtsdeurwaarders blijkt dat als zich een wijziging van omstandigheden heeft voorgedaan of als de beslagvrije voet in onwetendheid van de beslagene in de voorliggende periode onjuist was vastgesteld dit onverwijld en met terugwerkende kracht dient te worden gecorrigeerd De Nationale ombudsman is van oordeel dat dit ook geldt voor de Belastingdienst Leidraad Invordering 2008 Artikel 19 3 4 Leidraad Invordering 2008 gaat uit van de aanname dat als de Belastingdienst een schuldenaar een brief stuurt met een geschatte beslagvrije voet en hem verzoekt om in een formulier nadere gegevens te verstrekken de schuldenaar daarna niet meer onwetend is van het feit dat de Belastingdienst teveel inhoudt op zijn loon of uitkering De ombudsman kan de staatssecretaris van Financiën niet in deze aanname volgen Personen die niet reageren op deze brief en dit formulier zijn zich vaak niet bewust van het feit dat er sprake is van een te hoog beslag op hun loon of uitkering Zij zijn er niet van op de hoogte gesteld dat de beslagvrije voet in vrijwel al die gevallente laag is vastgesteld door twee oorzaken als de schuldenaar een partner heeft wordt de beslagvrije voet vastgesteld op 45 procent van de bijstandsnorm of de partner nu inkomen heeft of niet de beslagvrije voet wordt niet verhoogd in verband met woonkosten en kosten zorgverzekering en de bijtelling in verband met het kindgebonden budget 3 Met andere woorden de Belastingdienst dient de beslagvrije voet in principe met terugwerkende kracht aan te passen tenzij hij duidelijke aanwijzingen heeft dat de schuldenaar goed op de hoogte is van de te laag vastgestelde beslagvrije voet en van het te hoge beslag en er voor kiest dat zo te laten Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering De Belastingdienst en de staatssecretaris van Financiën gaven in hun gezamenlijke reactie aan dat er geen sprake van terugwerkende kracht kan zijn Zij wezen in dit kader op het tweede lid van artikel 475g Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering dat zo lang de schuldenaar desgevraagd niet aan de beslaglegger opgeeft of en hoeveel inkomen toekomt aan degene aan wie samen met hem gezinsverband zou kunnen toekomen de beslagvrije voet wordt gehalveerd De Leidraad Invordering 2008 trekt deze wettelijke bepaling zo lang door voor de andere elementen die samen de beslagvrije voet bepalen Zo lang de gevraagde informatie niet is verstrekt wordt uitgegaan van de vastgestelde beslagvrije voet aldus de reactie De Nationale ombudsman is het in zoverre met de Belastingdienst staatssecretaris eens dat zolang de beslagene zijn gegevens niet of onvolledig verstrekt het voor de Belastingdienst niet mogelijk is om de beslagvrije voet correct vast te stellen Hij heeft in die situatie bijvoorbeeld het recht om de beslagvrije voet te halveren als betrokkene geen gegevens verstrekt over zijn partner Ook kan de Belastingdienst geen bijtellingen doen zoals hiervoor vermeld onder meer in verband met het kindgebonden budget Maar zodra de beslagene zelf wél alle relevante gegevens verstrekt ontstaat er een andere situatie en is bijvoorbeeld artikel 475g Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering niet meer aan de orde In die situatie kan de Belastingdienst de beslagvrije voet wel correct berekenen en is de vraag aan de orde met ingang van welke datum deze moet worden aangepast Daarover heeft de tuchtrechtspraak en de wetsgeschiedenis voldoende duidelijkheid geschapen Preadvies Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders In het Preadvies Naar een nieuwe beslagvrije voet van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders van juni 2014 wordt voorgesteld om zo nodig met terugwerkende kracht van ten hoogste één jaar vanaf het tijdstip dat de wijziging aan de beslaglegger is aangetoond of anderszins is gebleken in de wet vast te leggen De Nationale ombudsman kan zich in deze termijn vinden Absolute bestaansminimum De beslagvrije voet is het absolute bestaansminimum Deze dient te allen tijde te worden gerespecteerd De Nationale ombudsman ziet het dan ook als verantwoordelijkheid van de Belastingdienst om zodra bekend is dat de beslagvrije voet te laag is vastgesteld bij de schuldenaar te informeren of dit in de voorliggende periode ook zo was Als dat inderdaad het geval is dan dient hij de beslagvrije voet met terugwerkende kracht te corrigeren In dit geval heeft de Belastingdienst geen terugwerkende kracht toegepast omdat verzoeker niet tijdig reageert op een verzoek om informatie voor het juist vaststellen van de beslagvrije voet De Nationale ombudsman ziet geen aanleiding om dat gevolg te verbinden aan het niet voldoen aan het verzoek om inlichtingen Door niet te reageren op de te laag vastgestelde beslagvrije voet heeft de burger zichzelf te kort gedaan en daarmee blijk gegeven van zijn onwetendheid De Nationale ombudsman is derhalve van oordeel dat de beslagvrije voet in dit geval ten onrechte niet met terugwerkende kracht is vastgesteld Dit oordeel geeft aanleiding tot het doen van een aanbeveling

    Original URL path: https://www.nationaleombudsman.nl/rapporten/2015/039 (2015-08-09)
    Open archived version from archive