archive-nl.com » NL » S » STICHTINGPANDORA.NL

Total: 731

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Reclamebesluit geneesmiddelen 2 • Stichting Pandora
    concrete resultaten in de praktijk De effecten van psychofarmaca bijvoorbeeld worden systematisch overdreven en bijeffecten stelselmatig gebagatelliseerd Voor de problemen van de patiënt wordt verder geen hulp aanbevolen Wij vragen U dan ook met klem dit mee te wegen bij uw beslissing of hoe en aan wie U deze belangrijke controle taak uit handen geeft De verstrengeling van belangen tussen de medische beroepsgroep en de farmaceutische industrie is bekend en wordt alom bekritiseerd In Medisch Contact van 8 januari 1999 stond hier een belangrijke noodkreet over die nog eens aantoont hoe groot de invloed van de industrie is De industrie is steeds belangrijker geworden voor de artsen Niet zozeer vanwege de cadeautjes maar vooral vanwege de vakinhoudelijke inbreng De industrie sponsort congressen organiseert en financiert bijscholing betaalt internationale coryfeeën voor een lezing zorgt voor literatuurservice en voor verslagen en boeken op het vakgebied Zij ontwikkelt en bekostigt voorlichtingsmateriaal voor patiënten en programma s ten behoeve van de behandeling De industrie bepaalt in sterke mate welk onderzoek er gebeurt en met welke middelen Het is in het belang van de patiënt en het doel van de geneeskunde dat de beste behandeling wordt geboden al dan niet farmacotherapeuthisch met de meeste voordelen en de minste nadelen Bij gelijke kwaliteit verdienen goedkopere middelen de voorkeur Via de Wijziging van de Media Wet juni 2000 heeft de industrie via radio en televisieprogramma s ook toegang tot de beeldvorming over gezondheid en ziekte gekregen ten behoeve van het algemeen publiek Het gaat weliswaar niet om directe reclame voor medicijnen maar de keuze voor bepaalde ziektes en het in spelen op gevoelens van het algemeen publiek worden zo onderdeel van een marketingstrategie Primair oogmerk van de industrie is het verkrijgen van winst en niet uitsluitend het belang van de volksgezondheid Bovendien is het nog maar helemaal de vraag of wanneer en hoelang welke medicijnen gebruikt moeten worden en wat de bij werking is op de lange termijn En zeker bij opgroeiende kinderen die steeds vaker medicijnen gebruiken Bij publieksvoorlichting wordt de begripsvorming over ziektebeelden en medicijngebruik vercommercialiseerd en gesimplificeerd onder de aandacht van het algemeen publiek gebracht Het verschil tussen voorlichting en reclame is vaak onduidelijk In NRC Handelsblad van 17 mei 2002 met de titel stop groei farmaceutische reclame zegt de European Consumer s Organisation BEUC koepel van consumentenorganisaties uit 23 landen waaronder alle EU lidstaten zich ernstige zorgen te maken over de enorme vlucht die de sluikreclame de laatste tijd maakt in met name Nederland en Engeland De heer C de Roo werkzaam bij de BEUC als adviseur milieu veiligheid en gezondheid vreest dat farmaceutische bedrijven in de Europese Unie de komende jaren teeds meer vrijheid zullen krijgen om direct of indirect onder het motto van publieksvoorlichting reclame te maken voor medicijnen die uitsluitend op recept bij de dokter verkrijgbaar zijn Volgens BEUC oefenen farmaceuten in Europa de laatste jaren sterk druk uit op overheden om hen meer publieksinformatie te laten geven Belangrijk punt is volgens de Roo dat meer publieksvoorlichting en reclame niet

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=156:reclamebesluit-geneesmiddelen-2&catid=9:medicijnen&Itemid=16 (2016-01-29)
    Open archived version from archive


  • Reclamebesluit geneesmiddelen 1 • Stichting Pandora
    geachte mevrouw heer Naar aanleiding van de verdeeldheid in het kabinet over de ontwerpteksten voor een wijziging van het Reclamebesluit geneesmiddelen wil Stichting Pandora in het belang van de cliënt kort reageren Stichting Pandora spreekt haar bezorgdheid uit over de sponsoring door de farmaceutische industrie t b v bijscholing voor artsen en wetenschappelijk onderzoek Er is in toenemende mate een zorgwekkende verstrengeling zichtbaar tussen de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie Op 6 juni 2000 heeft de Eerste Kamer de wijziging van de Mediawet en de Tabakswet implementatie richtlijn televisie zonder grenzen aangenomen Op communautair niveau verviel hiermee het verbod van sponsoring van televisieprogramma s door personen bedrijven of instellingen die zich voornamelijk bezighouden met de productie of verkoop van geneesmiddelen Een verontrustende ontwikkeling aldus Stichting Pandora zie bijlage Stichting Pandora is beducht voor de verzwakking van de positie van de cliënt en de consument Deze komt in het gedrang door de belangenverstrengeling van de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg Stichting Pandora wijst deze belangenverstrengeling te enen male af en pleit hierbij voor onafhankelijke bijscholing en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek Daarnaast constateert Stichting Pandora dat er een grote behoefte is aan betrouwbare en onafhankelijke informatie over het gebruik van geneesmiddelen bij cliënten

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=155:reclamebesluit-geneesmiddelen-1&catid=9:medicijnen&Itemid=16 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • De hoofdrol in het leven van m’n kindje • Stichting Pandora
    was heel erg Ik kon niet meer ontspannen was aan het hyperventileren Dat was het moment dat ik tegen Mark zei er moet iets gebeuren ik kan het niet meer aan Ik heb hem bijna letterlijk Nora in handen gegeven zo van hier los jij het probleem op Dat was vreselijk om aan te geven ik kan die zorg niet meer aan Ik merkte dit gaat helemaal de verkeerde kant op Dezelfde middag ben ik naar m n moeder gegaan Mark is met Nora naar zijn moeder gegaan Ik ben acuut gestopt met borstvoeding radicaal Ik heb ergens gelezen dat dat depressietechnisch niet goed is Dan krijg je een klap in je hormoonspiegel of zo maar het moest Ik was in paniek Ik wilde alleen nog maar slapen ik moet heel lang slapen Ik zie nu als ik naar m n kindje kijk hoe beter ze slaapt hoe beter ze slaapt Het was een soort reactie ík was overprikkeld Ik heb van m n moeder savonds een oxazepammetje gehad en ben gaan slapen Maar daarna was het erger geworden Ik was onrustig en had continu een zenuwachtig gevoel Naar de huisarts volgens mij heb ik een postnatale depressie De volgende dag ben ik naar de huisarts gegaan een fantastische huisarts die me heel erg geholpen heeft Ik kwam binnen volgens mij heb ik een postnatale depressie dit is het begin van ik vertelde m n klachten de paniek speelde de hoofdrol Ik was al overspannen Ik was niet eerder naar hem toegegaan we hadden hem nog maar net hadden kennis gemaakt voor we met vakantie gingen Toen waren we met z n drieën gegaan Ik kan heel lang zeggen het gaat fantastisch Zo dat iedereen het gelooft Dat is niet zo handig in alle gevallen Als je echt psychisch in de knoop zit is degene die dicht bij je is een slechte raadgever Je hebt iemand nodig die kordaat is en emotionele afstand heeft Dat hele inbakeren Nora is temperamentvol dat is mooi aan haar toen we haar na drie maanden in paniek gingen inwikkelen ging ze nog meer huilen en slechter slapen Dat was de kat op het spek binden Achteraf hebben we erom gelachen van hoe konden we zo dom zijn toen gingen we haar inbinden what the fuck were we thinking M n moeder zei ik weet niet wat ik moet doen bij mij ging het allemaal vanzelf Je wilt het goed doen maar ik wist überhaupt niet hoe ik met een kind om moest gaan Ik had wel vaak opgepast maar met zo n hele jonge baby was het een heel ander verhaal die verantwoordelijkheid ook De huisarts zei dit is inderdaad het begin van een postnatale depressie Ik zal je doorverwijzen naar de crisisdienst ggz misschien zal dat je geruststellen De huisarts heeft me goed geholpen actiegericht probleemoplossend En hij deed wat ik wilde meteen waar ik bij was heeft hij opgebeld naar de crisisdienst ik heb hier iemand die wil graag langs komen vandaag Crisisdienst de angst regeert je nu Bij de crisisdienst deed ik hetzelfde verhaal de intake bevestigde dat ja dit kan het begin zijn van een postnatale depressie Het eerste beleid is als volgt je krijgt Oxazepam mee ga slapen De angst regeert je nu Ze maakten een afspraak voor een paar dagen later Diezelfde dag ben ik naar een vriendin gegaan Zij is zelf psycholoog therapeut aan haar heb ik veel steun gehad Het was een dramatische beslissing Ik had de handdoek helemaal in de ring gegooid naar je moeder man en kind naar zijn moeder Het flesjes geven ging goed hij kreeg daardoor een enorme band met Nora Hij was steeds met haar bezig Als je meteen na de geboorte de fles gaat geven heb je dat direct Dan kan de vader ook die band opbouwen en heb je als vrouw een onafhankelijk lijf Mark heeft acuut vrij genomen hij heeft een eigen zaak en is een paar dagen daarna op de tweede afspraak met me mee gegaan Ik sliep bij die vriendin op een matrasje de angstaanvallen werden erger Ik bleef me zorgen maken was mentaal en fysiek ontregeld Ik was acuut met borstvoeding gestopt was nog half aan het kolven Dat emotioneerde me dat was heel beladen Ik was continu moe maar was snachts aan het malen piekeren voelde me niet prettig Ik wilde heel graag huilen maar dat lukte niet Ik verstrakte kreeg angstaanvallen steeds vaker alsof je in een gat valt alsof je dood gaat Je verliest de controle over je gevoelens totaal je gedachten je lijf het gevoel alsof je dood gaat of gek wordt Bij die vriendin kon ik niet blijven zij moest naar haar werk Ik wilde niet alleen zijn wilde steeds afgeleid worden Ik was heel moe maar had de zenuwen en ging veel wandelen Medicijnen Bij de tweede afspraak heb ik Xanax gekregen tegen de angstaanvallen De eerste Oxazepam had ik van m n moeder gekregen bij de crisisdienst Oxazepam en Xanax Daar werd ik heel doods van Toen ging het vrij snel voordat ze het over gesprekstherapie hadden begonnen ze over medicatie antidepressiva dat ik na moest denken of ik dat wilde Ze stelden Remeron voor Op dat moment wist ik heel weinig van medicatie wat het verschil is waarom niet of waarom wel Zowel de hulpverleners als mijn naasten wezen me op de onprettige bijwerkingen en adviseerden me er goed over na te denken De angst regeert je inderdaad ik kon niet goed beslissingen nemen Ik was wanhopig en nam alles aan stond open voor behandeling Ik wilde zo snel mogelijk beter worden maar het was niet meer tegen te houden M n gedachten werden steeds zwarter en duisterder ik werd heen en weer geslingerd tussen schuldgevoel en paniek Ik nam gewoon wat ze me aanboden Thuis niet meer thuis gesedeerd door medicijnen maar nog geen uitwerking Ik ben wel weer terug naar huis gegaan kon niet langer bij haar blijven Maar thuis voelde ik me naar doordat ik daar die paniekaanval heb gehad Alsof je op een bepaald kruispunt een ongeluk hebt gehad en daar weer langs wil maar het is m n huis Mark was al weer terug en ik kwam heel down terug van die vriendin Hij heeft mij ook geleerd om de fles te geven aan Nora zo moet je het doen Hij was ook in paniek Het was een enorme omschakeling hij keek met argusogen naar me wilde het niet geloven als ik zei Ik denk dat ik depressief wordt We zeiden tegen elkaar we zijn er op tijd bij hebben op tijd hulp gezocht iedereen weet ervan Ik heb met Mark uren en uren gewandeld gewandeld gewandeld Het ging steeds slechter Ik was gesedeerd door de medicijnen maar het had nog geen uitwerking op de depressie alleen afvlakkend Ze gaven Remeron omdat je daar ook van gaat slapen en ook langer van slaapt of zo dat is bij jou een van de belangrijkste dingen Ze zeiden ook dat het wel twee weken zou kunnen duren eer het effect zou kunnen krijgen Maar in die twee weken ging het heel snel slechter Ik raakte in paniek kende dit niet van mezelf Ik ben geen superoptimist maar heb een sterke innerlijke drive kon m n gevoelens altijd goed beredeneren Maar ik was running out of options Ik maakte enorme wandelingen met m n man Toen hebben we besloten dat Nora naar m n moeder ging Hij heeft haar gebracht ze stond klaar met m n zusje Zij heeft ook heel erg geholpen Ik moest bijkomen Mark had vrij genomen Na twee weken had hij wel een soort ongeduld hoe lang gaat het nog duren Grimmige gedachten angst voor opname Mijn gedachten werden steeds grimmiger ook dingen die ik niet meer durfde te vertellen ik had een soort dubbelleven Ik had paniekaanvallen snachts wilde Mark niet wakker maken Ik had schuldgevoelens dacht aan de dood maar was niet suïcidaal Dacht wel aan de dood als een oplossing een uitweg begon er aan te denken als ik bijvoorbeeld langs een kanaal liep Dat had een rare aantrekkingskracht Of ik fantaseerde erover Ik wilde slapen en zo graag de oude worden Ik had paniekgevoelens daarin kwamen ook dingen terug van vroeger Ik had het gevoel alsof ik in een gat werd gezogen ik moet worden opgenomen Iedereen zei dat hoeft niet Dat is de angst van de omgeving alsof opname ook een eindstation is en niet het begin van een verbetering Zo zag ik het ook Bij crisisdienst geen vaste behandelaar medicijnen hielpen niet Bij de crisisdienst had ik geen vaste behandelaar dat vonden we heel vermoeiend steeds een ander steeds je verhaal vertellen Zoveel verschillende hulpverleners daar kunnen zij ook niets aan doen maar dan gaat irritatie en frustratie daarover ook een rol spelen Die medicijnen die hielpen niet en dat is later bij m n opname ook erkend Het leek alleen maar erger te worden Tussen de eerste paniekaanval en de opname zaten drie en een halve week bizar snel Tot de opname heb ik niet zelf besloten Ik had twee keer per week een consult bij de crisisdienst je moet geduld hebben wandelen regelmatig leven er veel over praten Je kind is in goede handen Ik at goed nam m n medicijnen op tijd liep kilometers ik kon niet meer ophouden met lopen ik werd er steeds extremer in Iedereen nam me mee op sleeptouw Op m n verjaardag ben ik met een vriendin gaan wandelen in het bos En dan slapen Contacten vermijden moeder en broer zagen dat ik anders was Op een gegeven moment begon ik contacten te vermijden met name met m n moeder Dat had ze aan zien komen dat was waar ze bang voor was Ik voelde me er heel huichelachtig bij durfde haar niet onder ogen te komen Ze zag dat ik anders was dat ik oogcontact vermeed niets wilde weten van m n dochtertje Ik wilde alleen slapen was in paniek M n broer zag het ook meteen zelfs dat ik mogelijk iets psychotisch had Ik beaamde dat en zei je mag het niet tegen mamma zeggen Ze kenden het uit de familie ik ook Ze stonden met lege handen Ik was altijd een van de sterksten geweest Ik stond zelfs onder moeilijke omstandigheden pannenkoeken te bakken Het heeft mij misschien ook wel ene beetje van m n voetstuk gebracht ook voor mezelf maar het heeft ons uiteindelijk een enorme band opgeleverd Het heeft me zoveel geleerd Door je zwaktes te onderzoeken kan je ook sterker worden Je komt in aanraking met je grootste angsten Door die te onderzoeken als je je zwaktes kent kan je ook sterker worden Het is niet zo zwart wit dat je door je zwaktes alleen maar zwakker wordt dat is ook wel wat ik had gedacht Ik heb in cognitieve therapie geleerd hoe ik mezelf zag Ik heb ook geleerd om egoïstischer te zijn Dat vind ik nog steeds moeilijk Als moeder moet je zeggen ik wil af en toe lummeltijd voor mezelf Als ik dat wil moet ik dat organiseren Als bijvoorbeeld een bepaalde vriendschap teveel beroep doet op mijn hulpverleningsinstincten kap ik het nu eerder af M n moeder broer zus ze waren allemaal erg machteloos bij m n opname Het was voor hun erg moeilijk Ik zag het aankomen het ging razendsnel Als ik het over een voetstuk heb waar ik voor hen op stond is dat misschien geen goed woord maar niemand dacht dat het míj kon overkomen inclusief ikzelf Ik had op m n 21e therapie gehad die psychotherapeut had gezegd ik zie bij jou geen depressogene kenmerken Maar het kan iedereen gebeuren Je moet tijdig erkennen dat je het niet alleen kan of alleen hóeft Een kind heeft toch ook een systeem ze heeft toch ook een vader een oma tante oom Nora heeft niet alleen mij Iedereen heeft geholpen en helpt nog steeds Intake voor dagbehandeling het lijkt me het beste als je bij ons blijft Via de crisisdienst werd ik voor dagbehandeling naar een kliniek verwezen Ik ging naar de intake dag wist het thuis ook niet meer We hadden alle wandelingen gehad m n man moest weer gaan werken We dachten dat dagbehandeling zou helpen Ik wilde beter worden Bij de intake sprak ik met een verpleegkundige die heeft me de hele dag geobserveerd Ik heb twee gesprekken gehad met psychiaters diagnostisch Ze konden de vinger er niet achter krijgen Door m n studie psychologie was ik in zekere zin gehandicapt door m n eigen kennis Aan het eind van de dag moest ik nog met een andere psychiater praten met een assistent of ik wel eens dacht aan dood gaan Ik zei niet ja en niet nee Ik ontkende het niet Dat vonden ze voldoende grond om me op te nemen het lijkt me het beste als je bij ons blijft Dat was een hele grote klap Ik had vijf minuten daarvoor m n man aan de telefoon gehad nog één gesprek en dan kom ik naar huis Ik dacht dat ik of dagbehandeling zou krijgen of daar zelfs te goed voor zou zijn Maar ze vonden me slechter en hebben me letterlijk onder de arm meegenomen Nee dat kan niet riep ik telkens Opname in psychiatrisch ziekenhuis de ergste nachtmerrie We gaan nu naar de overkant we gaan nú je man bellen De overkant was de opname kliniek Dat was de ergste nachtmerrie Er was veel onduidelijkheid Het leek meer op een gevangenis dan een ziekenhuis De verpleging zat in een centraal hok daar kwamen ze zo min mogelijk uit Alles zat door elkaar allerlei soorten patiënten Nog steeds vond ik mezelf de gezondste persoon daar maar ik vond ook dat het helemaal niet goed met me ging Vanaf dat moment ben ik heel erg dichtgeklapt Door die opname is het naar m n gevoel nog slechter gegaan Ik werd ongesteld dat was al lang geleden dat ik dat was Als je angstig bent en je loopt ineens met bloed tussen je benen daar schrok ik van Niemand vindt het fijn om door te lekken Dat hadden zij als teken gezien toen ik daar wat over zei Wat ze precies vonden wist ik niet dat zal ik pas weten als ik hun aantekeningen lees wat ik beter niet kan doen Die psychiater zag me voor het eerst ze kenden me niet Er was geen haar op m n hoofd die m n kind wat aan wilde doen ik was ook niet echt suïcidaal Zij zaten een lijstje af te werken en hameren daarop denk je veel aan dood gaan Hoe kom je erbij om dat zo te zeggen je hebt verdomme een depressief iemand voor je Ze hebben wel goed gezien dat ik het niet meer durfde uit te spreken M n angst en depressie waren zo erg dat ik het niet durfde te zeggen juist niet tegen de mensen om me heen Op zoek naar hulp Voor m n man kwam het ook heel onverwacht het feit dat hij door de psychiater werd opgebeld uw vrouw wordt nu opgenomen Terwijl ik net had opgebeld dat ik er zo aankwam Hij moest komen Ik was er op zich vrijwillig Ik mocht savonds weg toen zijn we in het park gaan lopen met z n tweeën Daarna moest ik letterlijk van hem scheiden Ik had angsten dat ze me dood wilden maken Maar ik werd thuis ook niet beter Achteraf is ons besluit heel radicaal geweest maar het heeft me er wel uit getrokken Mark en ik hebben zelf steeds aangeklopt we hebben brutaal haast zelf om hulp gevraagd De medicijnen werkten niet dat hebben we ook niet verder afgewacht We hadden ook geen van beiden geduld Je moet jezelf ook rust gunnen om beter te worden dat heb ik inmiddels wel begrepen Maar toen hadden we haast we hadden hulp nodig In dat ziekenhuis klapte ik dicht Ik had angsten Er liep een verkrachter rond dat zeiden andere patiënten het was een continu gonzen over die verkrachter Er waren muizen Ik durfde niet onder de douche en liep met bebloede kleren van m n ongesteldheid en durfde niets te zeggen Mark is ook geschrokken toen hij me zag Er was geen verpleging of wat Ik had weer een andere psychiater en assistent Ik vertrouwde ze niet meer dat was inmiddels de zevende of de achtste Iemand had van een ander ziekenhuis gezegd daar hebben ze ook moeder en kindzorg Dat was gezegd bij de intake dat had ik onthouden Aan de nadere kant van de maatschappij Een vrouw moest in de isoleer De verkrachter had een eigen kamer hij probeerde me te verleiden Er was geen toezicht Patiënten zeiden we kennen je wel Dat kon ik liep daar vaak met m n kinderwagen in de buurt in het park Het was een vies oud gebouw Een meisje waarschuwde me kijk uit dat ze je niks laten tekenen Ze kwamen me opjutten je werd gek gemaakt Zeker als je nieuw bent je komt in het hol van de leeuw waarom zit jij hier Waar is je kindje dan Pillen je moet pillen nemen Ga dan naar de verpleging Een bizar gevoel alsof je de andere kant van de maatschappij hebt gezien Geen enkele vrouw wil met een verkrachter te maken hebben laat staan in die situatie De volgende ochtend heeft Mark me letterlijk weggesleept hij kwam langs op het spreekuur Daar kwam de dokter ja mevrouw u mag over twee dagen naar het andere ziekenhuis Paaz Mark heeft me letterlijk weggehaald Ik was er een nacht geweest of twee Hij is de afdeling opgelopen wat niet de bedoeling was Hij was heel kwaad en maakte zich gruwelijke zorgen Hij heeft m n kluisje leeggehaald en alles in een plastic tas gedaan Z n auto stond voor de deur en we zijn rechtsreeks naar dat andere ziekenhuis gereden naar binnen gerend met die plastic tas Gevraagd waar de afdeling psychiatrie was Paaz

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=43:de-hoofdrol-in-het-leven-van-mn-kindje&catid=12:ervaringsverhalen&Itemid=73 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • De plicht van de poortwachter • Stichting Pandora
    en al gauw vindt dat ze zeurt Kortom zegt ze dan ik maak de balans van mijn leven op en daar word ik niet vrolijk van Dat hoort ook bij de tijd van het jaar de kerstperiode met de norm van feestelijk familiegeluk vindt ze elk jaar moeilijk Het gemis van een partner en het verdriet en de boosheid over haar scheiding komen dan weer boven Dat is elk jaar zo en tot nu toe komt ze die periode altijd wel door zonder medicijnen Ze is dan wel down en ziet het leven niet zo zitten maar in januari gaat het meestal wel weer beter Als ik vraag waarom deze vervanger nu dan wél Efexor heeft voorgeschreven zegt ze Ja hij vroeg hoe ik me voelde en toen vertelde ik dat ik wat down en moe ben en opzie tegen Kerstmis Aanvankelijk voelde ze niet voor een antidepressivum maar hij had er sterk op aangedrongen en had zelfs gezegd Waar denkt u dat u over drie maanden bent als u zo doorgaat U wilt toch niet in een inrichting belanden Geschrokken had ze de Efexor dus maar opgehaald bij de apotheek Verontrust door de bijsluiter besloot ze eerst haar eigen huisarts te raadplegen Deze raadde haar de Efexor af in verband met haar hart maar zei dat hij sowieso niet voor antidepressiva voelde Zijn advies was gesprekstherapie Omdat ze het nu helemaal niet meer weet en bang is belt ze Pandora Praat ze wel eens met iemand over haar problemen Nee wel eens met haar huisarts maar die heeft weinig tijd Ze heeft wel een aardige omgeving zegt ze maar ze schaamt zich voor haar gezeur en doet steeds haar best om flink en vrolijk te zijn Tegen mij heeft ze nu ook al veel te lang gezeurd dus moet

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=119:de-plicht-van-de-poortwachter&catid=9:medicijnen&Itemid=16 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Ervaringen met medicijnen • Stichting Pandora
    aan de Pandora telefoonlijnen Er belden 503 mensen over antidepressiva 91 5 van hen was zelf gebruiker andere bellers waren direct betrokkenen familie vrienden hulpverleners Van de bellers was 77 2 vrouw 57 6 was tussen de 31 en de 50 jaar De door bellers gebruikte antidepressiva waren in 2003 voor 89 3 procent tweede generatiemiddelen waaronder SSRI s paroxetine fluoxetine sertraline citalopram venlafaxine fluvoxamine en mirtazapine Paroxetine Seroxat was het meest gebruikte middel 43 7 In de nieuwsbrief van november 2004 bespraken we de vragen en klachten over de werking van antidepressiva hieronder gaan we in op de vragen en klachten over bijwerkingen Lees meer Onjuiste verwachtingen en onduidelijkheid over de werking van antidepressiva 01 november 2004 trefwoorden artikel medicijnen ervaring helpdesk De mensen die naar de Pandora telefoonlijnen bellen gebruiken met name tweede generatiemiddelen Uit deze gesprekken blijkt dat het gebruik in alle fasen tot vragen en klachten leidt Stichting Pandora signaleert dat veel gebruikers aan antidepressiva beginnen met een onjuist of onduidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten Achteraf blijkt dat de behandelrelatie vaak niet ten goede te komen Sommige bellers constateren pas na veel teleurstellingen dat zij verkeerd of onvoldoende zijn voorgelicht Lees meer De plicht

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&layout=blog&id=9&Itemid=20&limitstart=3 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Ervaringen met medicijnen • Stichting Pandora
    gaat bijna een kwart van de vragen over medicijnen Gebruikers vragen naar informatie over werking bijwerkingen en afbouwen van medicatie De aanleiding voor het telefoontje naar Stichting Pandora is vaak dat men van de behandelaar onvoldoende informatie krijgt men is gaan twijfelen aan de deskundigheid en het advies van de behandelaar Lees meer Afbouwen en communicatie met de arts 05 maart 2003 trefwoorden artikel medicijnen helpdesk ervaring Fragment uit jaarverslag

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_fjrelated&view=fjrelated&layout=blog&id=9&Itemid=20&limitstart=6 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Boekje over succesvolle organisatorische werkaanpassingen • Stichting Pandora
    Jongeren Interculturalisatie Nieuwsbrieven Archief PandoraNieuws Boekje over succesvolle organisatorische werkaanpassingen 02 juni 2009 trefwoorden artikel werk en inkomen Onderzoeksbureau AS tri heeft samen met Werkgeversforum Kroon op het Werk een praktisch boekje uitgebracht voor werkgevers Naast ruim twintig andere praktijk experts werd Anneke Huson beleidsmedewerker van Stichting Pandora geïnterviewd Het boekje gaat over organisatorische werkaanpassingen die de inzetbaarheid van werknemers vergroten In het boekje wordt ingegaan op werktijden taken de

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=296:boekje-over-succesvolle-organisatorische-werkaanpassingen&catid=57:werk-en-inkomen&Itemid=116 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Lessen voor leidinggevenden: ervaringsdeskundige geeft tips • Stichting Pandora
    niet echt naar mijn verhaal Het is toch een beetje eng iemand met psychische problemen Zelf had ik een enorme angst dat het zou mislukken Ik werd vooral ontzien zodat ik me nog nuttelozer ging voelen Toen kwamen de depressies Ik kon absoluut niks meer en ging mezelf ook verwaarlozen Gewoonlijk ben ik heel sportief maar toen deed ik niks meer Voor het eerst gaf de dokter me medicijnen tegen depressie Dat hielp me Ook ging ik naar een psychiater maar die man kon mij helaas niet echt helpen Ik werd steeds depressiever en uiteindelijk suïcidaal Het enige dat me tegenhield om mezelf van kant te maken was de gedachte dat ik het mijn vrouw niet aan kon doen Gesprekken met chef Na veel dieptepunten zoals de scheiding van mijn vrouw en langdurige behandeling in een kliniek in Ede ging het beter Omdat er inmiddels weer twee jaar waren verstreken brak het moment aan dat mijn werkgever mij kon ontslaan Dat schudde me wakker Ik ging weer aan het werk wat veel te zwaar bleek Opnieuw kwam ik thuis te zitten maar dit keer was het anders De nieuwe chef bleef contact met me onderhouden Elke zes weken maakte hij met mij een afspraak om te praten over hoe het met me ging Terwijl ik eerst erg opzag tegen die gesprekken met mijn chef bleken ze later van grote betekenis Op die manier kreeg ik geen afstand tot de werkvloer zodat de stap om weer aan de slag te gaan minder groot was Ook was het prettig dat er een vertrouwensband ontstond Die gesprekken hadden wat mij betreft zelfs wel wekelijks gemogen Duidelijke taak Toen ik opnieuw aan de slag ging vroeg ik dit keer om een duidelijke taak Een collega durfde het aan om mij een project te geven

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=297:lessen-voor-leidinggevenden-ervaringsdeskundige-geeft-tips&catid=57:werk-en-inkomen&Itemid=116 (2016-01-29)
    Open archived version from archive



  •