archive-nl.com » NL » S » STICHTINGPANDORA.NL

Total: 731

Choose link from "Titles, links and description words view":

Or switch to "Titles and links view".
  • Spookbeelden en misverstanden over werk en psychische klachten? • Stichting Pandora
    Stichting Pandora bepleit al een groot aantal jaren het belang van het verkrijgen en het behouden van werk voor mensen die psychische problemen hebben of hebben gehad Essentieel hiervoor is een positieve houding binnen organisaties waarbij aandacht is voor preventie en reïntegratie Dit betekent een arbeidscultuur die ruimte biedt aan werkgevers werknemers en collega s onderling om hieraan een praktische bijdrage te leveren In dit verband presenteert Stichting Pandora een hernieuwde versie van de brochure Ooit een haan horen zeggen dat ie vroeger een eitje was Wat vertelt u over uw psychische aandoening bij het zoeken en houden van werk De brochure biedt aspirant werknemers een aantal mogelijkheden om de positie op de arbeidsmarkt te versterken Anderzijds geeft de brochure werkgevers en collega s inzicht in beweegredenen en dilemma s van aspirant werknemers bij het verkrijgen en behouden van werk De aspirant werknemer wordt aan de hand van praktijksituaties en binnen het kader van de huidige wetgeving op de terreinen van het gezondheidsrecht en het arbeidsrecht een reeks opties geboden hoe te communiceren over zijn of haar professionele en psychische mogelijkheden grenzen en beperkingen Met betrekking tot het verkrijgen van werk wordt uitgebreid ingegaan op het dilemma wel of niet

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=251:spookbeelden-en-misverstanden-over-werk-en-psychische-klachten&catid=57:werk-en-inkomen&Itemid=116 (2016-01-29)
    Open archived version from archive


  • Werken bij psychische klachten wordt in de praktijk tegengewerkt • Stichting Pandora
    en of zich hiervoor onder behandeling stellen dagelijks het risico lopen van stigmatisering uitsluiting en achterstelling Dit geldt niet alleen binnen het maatschappelijk verkeer maar ook op de arbeidsmarkt Zij ervaren onbegrip van collega s en werkgever als zij vertellen over hun psychische klachten en worden gediscrimineerd bij het houden en vinden van werk Door de houding van de politiek en de maatregelen van het nieuwe WAO stelsel wordt bovendien niet alleen het vooroordeel bevestigd dat iemand die psychisch ziek is niet echt ziek is maar bovenal wordt hen het recht op sociale zekerheid ontnomen Terwijl mensen met psychische klachten in toenemende mate gestimuleerd worden om sneller met hun psychische klachten naar buiten te treden en hiervoor een medische behandeling te ondergaan moeten zij hier vervolgens een zware prijs voor betalen In de praktijk blijkt de ex patiënt geen zeggenschap te hebben over waar en hoe de informatie over de behandeling wordt gebruikt en wordt hij vaak onverwacht geconfronteerd met vragen hierover Op grond van gegevens over het feit dat de patiënt ooit een psychiatrische en of medische behandeling heeft gehad ondervindt hij hinder discriminatie en stigmatisering Dit geldt zowel bij juridische procedures het afsluiten van een verzekering als het vinden van werk De angst voor de mogelijke consequenties leidt er vervolgens te vaak toe dat mensen hun psychische en of psychiatrische klachten verborgen houden met alle gevolgen van dien Reïntegratie In aansluiting op Werken aan arbeidsgeschiktheid gaat de aandacht in een nieuw WAO stelsel naast preventie en begeleiding van ziekteverzuim uit naar een adequaat reïntegratiebeleid Uit de vragen en signalen die Stichting Pandora hierover binnenkreeg in 2001 blijkt echter dat de adequaatheid van de reïntegratie in de praktijk nog veel te wensen over laat In totaal werden er 1062 vragen aan Informatie Advieslijn gesteld in 2001 waarvan gezamenlijk 37

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=250:werken-bij-psychische-klachten-wordt-in-de-praktijk-tegengewerkt&catid=57:werk-en-inkomen&Itemid=116 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Positie van psychisch arbeidsongeschikten verslechtert door het SER akkoord! • Stichting Pandora
    de voorgestelde maatregelen verder zal worden ondermijnd Stichting Pandora heeft hierover een brief naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd In deze brief wijst Stichting Pandora o a op de volgende zaken Wij zijn geschokt door de beoogde uitsluiting van het recht op een WAO uitkering voor de meeste mensen met psychische problemen Voor WAO ers met psychische en of psychiatrische problemen is het bijzonder kwetsend dat hun lijden niet serieus wordt genomen en dat hun bestaanszekerheid telkens weer op de tocht komt te staan Stichting Pandora blijft van mening dat de WAO als vangnet dient blijven te fungeren voor mensen met psychische en of psychiatrische klachten Daarnaast wil Stichting Pandora u erop wijzen dat de SER de keuringsartsen een rol toebedeelt die zij onmogelijk kunnen waarmaken Zo moeten zij voorspellen of iemand binnen vijf jaar een reële kans op herstel heeft Er kunnen echter geen objectieve voorspellingen worden gedaan over de duur van de gezondheidsklachten een probleem dat zeker geldt voor klachten op psychisch vlak Iets dat overigens onderkend wordt door zowel bedrijfs als verzekeringsartsen Ook houdt de SER geen rekening met de slechte arbeidsmarktpositie van mensen die psychische en of psychiatrische klachten hebben gehad Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste mensen die gedurende lange tijd niet kunnen werken wegens psychische klachten in de middengroep terechtkomen 35 80 arbeidsongeschikt Werkgevers zullen deze werknemers in de meeste gevallen na twee jaar ontslaan waarna ze in de WW of zelfs in de bijstand zullen belanden Voor deze groep rest dan de bijna onmogelijke opgave om weer een baan te vinden want de meeste werkgevers staan nu eenmaal niet te trappelen om deze mensen in dienst te nemen Tenslotte zijn wij van mening dat het SER advies de werknemer onevenredig hard straft De consequenties van een verharding van de maatschappij van

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?option=com_content&view=article&id=248:positie-van-psychisch-arbeidsongeschikten-verslechtert-door-het-ser-akkoord&catid=57:werk-en-inkomen&Itemid=116 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Meeste vragen van jongeren over depressie en eetproblemen • Stichting Pandora
    waar ze inmiddels wonen Ze weten daardoor niet waar ze terecht kunnen en of hebben het gevoel dat ze niet de geboden hulp in de buurt kunnen krijgen Ook de inzage van ouders in de gegevens van hun psychische klachten door de rekeningafschriften van de particuliere verzekering is voor jongeren soms een bezwaar en reden om geen hulp te zoeken Depressie Jongen 14 jaar Hallo ik voel me heel erg rot ik heb nergens meer zin in het liefst wil ik op bed liggen en soms heb ik huilbuien Ik weet niet hoe het komt maar soms vraag ik me af waarom ik nog leef Mijn moeder wordt helemaal gek van mijn gedrag wat kan ik doen Meisje 18 jaar Ik kan me eigenlijk geen leuk leven meer voorstellen Een paar terug had ik al het idee dat ik zwaar depressief was Ik zag het leven echt niet meer zitten en had het idee dat ik zwaar depressief was Ik zag het leven echt niet zitten en had geen zelfvertrouwen Maar dit werd niet serieus genomen Mijn ouders zeiden dat het aan de puberteit lag Na een tijdje gingen mijn ouders scheiden en het is met mij alleen maar slechter gegaan Eetproblemen In Nederlandse dagbladen van dinsdag 5 oktober zoals Trouw en de Volkskrant was te lezen dat tachtig procent van de meisjes van 13 tot 18 jaar aan de lijn doet waarvan de helft ongezond of extreem lijnt Ook uit de vragen en verhalen die op de jongerensite van Stichting Pandora blijkt dat eetstoornissen een serieus probleem zijn bij jongeren Soms kwamen de eetproblemen voort uit andere psychische problemen zoals sombere gevoelens en of eenzaamheid of bijvoorbeeld omdat de jongere werd gepest met zijn gewicht Het is mogelijk dat het grote aantal jonge meisjes dat kampt met eetproblemen samenhangt met het toegenomen overgewicht van jongeren en de wens om te voldoen aan de norm van een extreem slank lichaam die in de media en of door jongeren gesteld wordt De vraag is of jongeren zich werkelijk altijd bewust zijn van de ernst van verstoord eetgedrag zoals extreem lijnen en de gevolgen hiervan Volgens Stichting Pandora is het belangrijk is om hier meer aandacht aan te besteden Meisje 15 jaar De laatste tijd voel ik me meer en meer down Ik heb het gevoel dat ik niets goed kan doen Ik heb altijd ruzie met mijn zus of roep zelfs tegen mijn ouders Niemand lijkt te merken hoe ongelukkig ik me wel voel Dus besloot ik om niet meer te eten ik dacht dat iemand dan wel zou merken hoe veel vermagerd ik ben en zich zou afvragen wat er was Maar niemand merkte het dus begon ik terug te eten en nu denk ik dat ik minstens tien kilo meer weeg Meisje 24 jaar Ik eet wanneer ik me niet goed voel en de laatste tijd is dat steeds vaker Ik ben een tijd geleden dertig kilo afgevallen maar het komt er langzaam weer bij Ik zit niet lekker

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?view=article&catid=42%3Ajongeren&id=161%3Ameeste-vragen-van-jongeren-over-depressie-en-eetproblemen&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=81 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • In Engeland verbod op gebruik moderne antidepressiva (SSRI’s) voor kinderen • Stichting Pandora
    Prozac hoewel de MHRA hierbij wel waarschuwt dat dit geneesmiddel slechts bij 1 op de 10 kinderen effectief is en de Britse deskundige Healy op onderzoeksresultaten wijst waaruit blijkt dat suïcidaal gedrag toenam bij gebruik van Prozac bij kinderen 1 In Nederland antwoordde de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport op vragen in deze van het kamerlid Kant van de SP in januari 2004 het College ter beoordeling van geneesmiddelen heeft mij meegedeeld nu geen reden te zien over te gaan tot een actie als uitgevoerd door de MHRA Het College heeft op 10 december 2003 zijn standpunt al duidelijk gemaakt op de CBG website De CPMP heeft nog geen resultaten bekend gemaakt over zijn onderzoek naar de balans werkzaamheidschadelijkheid van paroxetine bevattende producten zoals het merkgeneesmiddel Seroxat In afwachting van deze resultaten worden nu geen nadere acties ondernomen Kamerlid Arib van de PvdA 2 stelde in december j l kamervragen naar aanleiding van de waarschuwing van hoogleraar farmacologie F Tilders van de Vrije Universiteit in Amsterdam Hij signaleerde dat de onvolgroeide hersens van kinderen definitief kunnen veranderen door antidepressiva Hij dringt aan op spoedig onderzoek Steeds meer kinderen krijgen antidepressiva voorgeschreven zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?view=article&catid=9%3Amedicijnen&id=127%3Ain-engeland-verbod-op-gebruik-moderne-antidepressiva-ssris-voor-kinderen&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=16 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Artikelen over jongeren • Stichting Pandora
    Artikelen over jongeren 20 juli 1990 trefwoorden artikel jongeren

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?view=article&catid=59%3Ajongeren&id=311%3Aartikelen-over-jongeren&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=120 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Interculturele verkenningen, actuele stand van zaken • Stichting Pandora
    breiden zich uit Aan de Pandora Helpdesk komen in toenemende mate vragen binnen van mensen met verschillende culturele achtergronden Opvalt is dat voorlichting over psychische en psychiatrische problemen de behandeling daarvan en toegang tot zorg nog steeds extra aandacht verdienen Er is een grote behoefte bij mensen met verschillende culturele achtergronden aan meer informatie over wat er aan de hand kan zijn bij psychische en psychosomatische klachten wat je er aan kan doen en waar je terecht kan voor hulp Tegelijkertijd praten veel mensen niet makkelijk over hun eigen problemen of die van familie De taboevorming over ernstige geestelijke of lichamelijke problemen of handicaps is vaak groot en kan allochtone patiënten in een beklemmend isolement brengen In verschillende allochtone kringen moskeeën kerken en tempels is dit vaak nog onvoldoende bespreekbaar of is de beeldvorming te weinig genuanceerd In de geestelijke gezondheidszorg sluiten de verwachtingen van patiënt en hulpverlener vaak onvoldoende op elkaar aan en de kans op misverstanden ligt op de loer als beide partijen hier niet in investeren Veel met name tweede en derde generatie allochtonen zetten zich in als mantelzorger om hun familieleden te ondersteunen en de vertaalslag te maken tussen de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg en diegenen die zoals velen van de eerste generatie meer problemen hebben met taal sociale en culturele verschillen Je kan daarbij vooral als dochter in de situatie komen dat je lichamelijk en of geestelijk verzorger wordt van je ouders broers of zussen Familieplichten niet voor jezelf opkomen maar vooral voor anderen spelen daarbij een belangrijke rol Dit kan soms zwaar wegen voor de mantelzorgers zeker als familie en hulpverlening voor langere tijd van je volledige inzet uitgaan Mantelzorgers hebben behoefte aan meer erkenning informatie en professionele ondersteuning Niet iedere allochtoon heeft echter netwerk of familie die hem of haar voldoende ondersteunt Mensen kunnen

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?view=article&catid=41%3Ainterculturalisatie&id=243%3Ainterculturele-verkenningen-actuele-stand-van-zaken&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=82 (2016-01-29)
    Open archived version from archive

  • Nota Interculturalisatie • Stichting Pandora
    problemen hebben of hebben gehad Mede gezien de groeiende diversiteit van de patiëntenpopulatie die met de ggz te maken kreeg besloot Stichting Pandora om vanuit het patiëntenperspectief dit onderwerp op te pakken en de ontmoeting aan te gaan Vanaf het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft Stichting Pandora losse projecten en producten gerealiseerd op het gebied van interculturalisatie Zo werd de brochure Luistert U nog weleens

    Original URL path: http://www.stichtingpandora.nl/jcms/index.php?view=article&catid=41%3Ainterculturalisatie&id=245%3Anota-interculturalisatie&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=82 (2016-01-29)
    Open archived version from archive



  •